045/5321 771Pondelok - Piatok 08:00 - 16:00

Ako si vybrať najkvalitnejší olivový olej?

Ako si vybrať najkvalitnejší olivový olej?

V našej ponuke nájdete kvalitný olivový olej Blue Dot Label

Tento olej je výnimočný, extra panenský olivový olej z jednej odrody čiernych olív. Nutrične bohatý a lahodný. Vyrobený tradičným spôsobom.

Nie je olej ako olej! Rovnako ako je to u kávy, či vína…

Ten najkvalitnejší Olivový olej má len jedno lisovanie, ktoré sa prevádza pri teplotách od 21 – 38°C, ktoré sa síce dajú nazvať studené, no je to len pomôcka. Tá vznikla skôr z označenia akože „živej raw stravy“, ktorej kritérium je úprava surovín pod 50°C. Pri olejoch však záleží skôr na metóde a lise, ktorý výrobca používa, nemenej na jeho tradícii, odrode a dozretosti olív a želanej chuti, ktorú chce docieliť.

Všetko po jedinom „prvom“ lisovaní sú už len úpravy, ako odstraňovanie kalu, či purifikácia. Kvalitný olej nájdete aj nefiltrovaný, aj filtrovaný, najhoršie sú však chemické úpravy chuti, miešanie a riedenie oleja.

Ak olej nevonia, tak nie je extra panenský. Profesionáli takýto rafinovaný olej za olivový olej ani extra nepovažujú. Horkosť, trávnatosť, či jemnosť a sladkosť sú špecifické chuťové vlastnosti závislé od typu olív a výrobcu.

Ak si chcete nájsť svoj olej, musíte degustovať. Chuť je veľmi subjektívna vlastnosť, niekto má rád horkejšie, niekto jemnejšie, iný silné a intenzívne. Avšak, každý kvalitný olej musí mať svoju vôňu a aspoň jemné škrabanie v hrdle. Voláme to prirodzená pikantnosť a len si to nemýľte s čili olejom a pikantnosťou.

Olej môžete nájsť tu: https://www.xepap.sk/kategoria/648/Olivovy-olej

 

 

 

 

 

 

Autor článku: Dušan Plichta